Wabi Sabi

door | jan 25, 2022 | 0 Reacties

Nieuwe woonstijl, nieuwe inspiratie! Ik houd er van om nieuwe woonstijlen, nieuwe invloeden voorbij te zien komen. Vernieuwend, vooral ook. De vorige woonstijl waar we over schreven was de ‘Japandi stijl‘. Inmiddels hebben we met ROMTE Interieuradvies een paar interieurs in deze stijl omgetoverd. de blog was dus ook inspirerend voor mezelf :). Deze keer schreef Brenda over de volgende woonstijl:  

In deze nieuwe blog gaan we het hebben over een bijzondere woonstijl. Genaamd: Wabi Sabi! Hm, dit klinkt niet erg Nederlands… En dat klopt! Deze stijl heeft namelijk Japanse invloeden. Een woonstijl die steeds meer naar voren komt, ben je nieuwsgierig? Lees dan gauw verder! Ik vertel je graag over de eigenschappen van deze stijl.

Foto: @thuisbijvierleeuwen 

Wabi Sabi heeft dus Japanse invloeden. Maar wat betekent Wabi Sabi eigenlijk? Wabi staat voor rustieke eenvoud en elegantie, maar ook voor verdriet en eenzaamheid. Sabi staat voor de bloei van de tijd. Precies wat Wabi Sabi als woonstijl uitstraalt. Rust en elegantie staan centraal bij Wabi Sabi. Het legt de focus op dankbaarheid voor wat we al hebben, in plaats van altijd maar verlangen naar nieuwe dingen.

Waar Wabi Sabi vooral om draait is het omarmen van imperfectie. Misschien ben je zelf erg perfectionistisch en ben je niet gewend om de imperfectie naar voren te laten komen. Wel, bij het toepassen van deze woonstijl laat je de schoonheid van imperfectie zien. Durf jij deze stap aan?

Foto: @thuisbijvierleeuwen

Wat kenmerkt Wabi Sabi en hoe pas je dit toe in jouw interieur? 

Onbewerkte muren zie je veel terugkomen. Dit geeft het imperfecte zó goed weer. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat die muur wordt gewardeerd zoals ‘ie is! Met de juiste technieken kan je mét onbewerkte muren toch een mooi geheel maken van jouw ruimte. Denk aan onbewerkte muren van baksteen of beton in sobere, aardse kleuren.

Foto: @charisathome

Aardse kleuren zoals beige en bruintinten, oudroze, grijze tonen én een opvallende kleur zoals okergeel mag zeker aanwezig zijn. Beige en bruintinten zijn de basis en houden de ruimte rustig en in balans.

Rauwe materialen zoals (natuur)steen en hout zie je veel terugkomen. Dit zijn natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen hebben van zichzelf vaker imperfecties waardoor het perfect bij deze woonstijl past. Het hoeft niet netjes afgewerkt te zijn. Nerven in het hout, lijnen in een schaal van aardewerk. Zo is ieder object weer uniek.

Foto: @thuisbijvierleeuwen

Waar je jouw Wabi Sabi interieur blij mee maakt, zijn rustieke meubels. Om het niet te ‘ouds’ te laten lijken wordt het gecombineerd met moderne details. Deze combinatie zorgt voor rust in de ruimte. Zoals op deze foto, een rustige basis waarbij bruin- en beigetinten de basiskleuren zijn. Daarnaast zie je houten details terugkomen die deze ruimte natuurlijk en levendig maakt. De accessoires die zijn toegevoegd maken het plaatje moderner, dit zorgt voor een fijne uitstraling.

Foto: @charisathome

 Organische vormen maken deze ruimte af. Geef wat speelsheid aan je interieur en vergeet even de rechte lijnen en vormen waar we zo gewend aan zijn. Neem bijvoorbeeld in plaats van een rechthoekige tafel een ovale of ronde tafel. Houd je wel van een rechthoekige tafel? Neem dan één waarbij de hoeken rond zijn afgerond.

Foto: @charisathome

Wat belangrijk is, is om het minimalistisch te houden, dit houdt de rust in de ruimte. Voeg daarom niet te veel accessoires toe maar houd het beperkt. Hang bijvoorbeeld een kunstwerk aan de muur. Dit breekt de muur en zorgt gelijk voor meer sfeer in de ruimte, zonder te veel toe te voegen. Zo kun je extra genieten van de imperfectie die te zien is in de ruimte.

  Foto: @charisathome

   Kan jij wel wat rust gebruiken in deze drukke tijd? Wil je jouw interieur in een nieuw jasje steken? En houd je van aardse tinten? Ga dan voor deze perfecte, imperfecte woonstijl!

  Foto: @charisathome

  Hopelijk heeft deze stijl je geïnspireerd en heb je genoeg handvaten gekregen om het in je interieur toe te passen. 

  Tot de volgende woonstijl!

   

  Foto: @thuisbijvierleeuwen