Japandi stijl

door | jun 25, 2021 | 0 Reacties

Wat is het leuk om weer even opnieuw geïnspireerd te raken en daarbij nét even wat anders dan anders te zien. Deze keer laten we je een nieuwe woonstijl zien die je steeds vaker tegen komt. Warm minimalisme, ook wel de Japandi stijl genoemd.  

In deze blog vertellen we je meer over deze stijl. Waar staat het voor, hoe ziet het er uit en hoe pas je het toe in jouw interieur? Lees het hieronder: 

Wat kenmerkt de Japandi stijl?

De Japandi stijl is geïnspireerd door de Scandinavische stijl maar heeft hier zo zijn eigen Japanse invloeden aan toegevoegd. Scandinavisch houdt in; veel licht, open, weinig accessoires, lichte houtsoorten en speling met (ronde) vormen. Bij de Japandi stijl draait het om minimalistisch, stijlvol en vooral contrast, de belangrijkste kenmerken ervan.

Bij een Scandinavisch interieur wordt er vaak voor pastelkleuren gekozen maar in het Japandi interieur wordt er juist meer contrast toegevoegd. In de ruimte wordt zwart verwerkt. Dit versterkt het interieur. Ook donkere houttinten en het werken met verschillende houtsoorten is van belang.

Een voorbeeld van de toegepaste Japandi stijl is het interieur van @fiona_interieur. Zij heeft de stijl prachtig doorgevoerd in haar huis. Kijk maar: 

Hoe pas je de Japandi trend toe aan je interieur?

Heb je op het moment een Scandinavisch interieur?

Dan is het heel eenvoudig om de Japandi stijl hieraan toe te voegen. Maak van de pasteltinten, meer natuurlijke tinten zoals beige. Haal meer zwart in huis voor meer contrast en combineer dit met verschillende houtkleuren. Omdat de basis al Scandinavisch is, hoef je dit vaak alleen nog maar in accessoires toe te passen.

Maar stel, je hebt nu een hele andere interieur stijl en wilt graag over gaan op de Japandi stijl?

Dan is het goed om bij de basis te beginnen.

Dit is bij een Japandi interieur vooral warme gedempte kleuren en natuurlijke tinten, zoals bruin en beige. Gebruik deze warme kleuren voor op de wand. Bijvoorbeeld als een hoge lambrisering, een ton sur ton effect of de gehele wand in een zachte, lichte beige tint voor een rustige basis of juist een wat donkere beige tint voor meer contrast.

 

 

Gedempte kleuren zoals roze, blauw en groen zijn mooi om als accentkleuren te gebruiken. Een kast in een zachtroze tint of accessoires en kussens in gedempte kleuren. Kleuren worden hier niet te heftig toegepast, dit omdat de basis is om minimalistisch en niet te uitgesproken te blijven.

Ook planten zijn een echte musthave in een Japandi interieur. De rust die het creëert, het natuurlijke van buiten naar binnen halen. Hierbij is zachtgroen een goede accentkleur om toe te voegen zodat het mooi overloopt in het groen van de planten. 

 

Waar moet je nog meer op letten bij een Japandi interieur?:

  • Kwaliteit. Dit is erg belangrijk. Zorg voor producten die van kwaliteit zijn en lang meegaan.
  • Een houten vloer.
  • Breek eentonigheid en speel met hoogtes in de ruimte.
  • Accessoires zijn minimaal en vooral functioneel, denk aan, planten, glazen decoratie, handgemaakte keramiek en boeken.
  • Zorg voor een mooi abstract kunstwerk of een natuurlijk landschap.
  • Om een gevoel van ruimte te krijgen is het belangrijk om voldoende bewegingsruimte rondom de meubels te krijgen.
  • In een Japandi interieur wordt nauwelijks gewerkt met motieven en patronen op stoffen. Houd het daarom natuurlijk en gestructureerd.

 Heb jij een Japandi interieur of ben jij geïnspireerd geraakt voor de Japandi stijl? Laat het ons weten!